Cròniques Sorianes

El passat cap de setmana del 15 al 17 de setembre alguns socis de la SAC vam acudir, com altres anys, a Astrotiermes, trobada astronòmica en Montejo de Tiermes, Soria. Miquel Duart, col·laborador des de fa molt de temps en la organització, va obrir el camí (no fa tard!), seguit de prop per Miguel Molina. Un poc més tard vam acudir Carles, Manel i una servidora de vostés, Jordi.

Les previsions meteorològiques no eren bones, però com sempre les gastronòmiques sí, que son les més importants. I es van complir. Les dues nits van estar nuvolat, però això no va ser impediment per a aprofitar el cap de setmana. No obstant, sí va suposar que molta gent no acudira a la cita (¡ rajaos !). Cap problema, els que vam anar vam menjar per ells.

Si està núvol, es menja. És simple. Ací dos homens ensenyant… pizza.

¿He dit que va estar núvol? Realment la nit del divendres encara vam poder vore alguna estrella a primer hora, i també per la matinà Miquel, que es un matinador (no com altres astrònoms mantussanos) va poder fer alguna foto ràpida amb el mòbil.

Una de les coses més interessants va ser poder vore (i tocar) en directe un dels refractors Unitron que Jaime Fernández ha restaurat (Rodrigo, t’hauria molat). Una autèntica pasada poder comprobar en viu la qualitat dels engranatges i els acabats. Un instrument impressionant, que com va dir el propi Jaime es un «Rolls Royce» dels telescopis. La nit abans ens va estar explicant el procés de restauració i recolimació amb interferometria de les lents del telescopi (Rodrigo, t’hauria molat molt). Encara ens va deixar el temps vore un moment el Sol per projecció amb ell.

Per a analitzar i disfrutar de telescopis històrics es precís agarrar forces.

I la imprescindible visita a mostrar reverència a la Carrasca de Valderromán.

Moment estrella per a variar la fartà en Casa la Abuela en Montejo de Tiermes. Esta volta no hi havien manetes, però ho vam suplir amb carrillada, el consabuts cigrons i altres cosetes. I obviament amb conversa astronòmica entre plat i plat.

Atenció, que això no va impedir que disfrutarem del sopar en bona companyia. ¡ Equipo rojo fartons !

A grans trets, aquest és un resum del que vam fer. Si voleu saber més, cal vindre! Fins la pròxima.

Acerca de Manga

Biologist, teacher at secondary school, and amteur astronomer. If you want to contact me, you can use the facebook of the group or send me a comment in the blog.

Publicado el 09/27/2023 en Astronomía, Uncategorized, Viajes y etiquetado en , , . Guarda el enlace permanente. Deja un comentario.

Deja un comentario